REPREZENTATIVNI NASTUP

Ivan Lončarić 9. u Beogradu

Napisao/la Vedran Blažeković

Hrvač Podravke i član hrvatske seniorske reprezentacije Ivan Lončarić protekloga je vikenda nastupio na vrlo jakom 30. UWW Međunarodnom turniru „Ljubomir Ivanović- Geđa“ u Beogradu.

Opširnije

Ivan Lončarić sedmi na UWW GRAND PRIX «Zagreb OPEN 2016.»

Napisao/la Vedran Blažeković

U organizaciji Saveza hrvačkih sportova Grada Zagreba i hrvatskog hrvačkog saveza protekle subote u Zagrebu, dvorani SŠD “Peščenica” održan je treći po redu UWW (United World Wrestlng) hrvački GRAND PRIX turnir «Zagreb OPEN 2016» za seniore.

Službeni dio velikog hrvačkog spektakla započeo je već u petak kada je održano službeno vaganje. Već na vaganju na kojem se okupilo ukupno 87 hrvača iz 12 zemalja (Argentina, Austrija, Bugarska, Češka, Njemačka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija, USA i Hrvatska) dalo se naslutiti kako će ovo treće izdanje turnira biti najjače do sada. Sedamnaest hrvača predstavljalo je Hrvatsku, a među njima bio je i hrvač Podravke Ivan Lončarić koji je nastupio u kategoriji do 59 kilograma (+2 kg tolerancije). Po završenom vaganju Lončariću ždrijeb baš i nije bio naklonjen. Prvo kolo odnosno eliminacijska borba donijela mu je Ivana Lizatovića, vrlo iskusnog i trenutno standardnog hrvatskog reprezentativca. Po okončanju prve runde koja je završila 0:0 i prikazanog Lončarićevog hrvanja već se dalo naslutiti kako je protekli, dugi period priprema i rada na podizanju makimalne snage urodio plodom. Imajući u vidu da Lončarić s reprezentacijom nije odradio siječanjske, specifične, tehničko-taktičke pripreme prikazano hrvanje zasigurno nakon takovih priprema uvelike otvara još veću mogučnost u napredak. Lončarić je u drugu rundu ušao nešto pasivnije, pa suci Lizatoviću dodjeljuju jedan tehnički bod, Lizatović u parteru ne uspjeva napraviti akciju, pa se borba nastavila u stojci. Borba se nastavlja pasivnim hrvanjem Lizatovića, Lončarić uspjeva okreniti u parteru i stiže do vodstva 2:1. U lovu na izjednačenje i na eventualno vodstvo, Lizatović pritišće i napada no na njegove napade Lončarić uspjeva kontrirati, baca zahvat iz stojke i kod rezultata 6:1 uspijeva tuširati. Iako su svi u dvorani bili uvjereni u Lizatovičevu pobjedu, Ivan Lončarić, bez pritiska je na najbolji mogući način otvorio novu hrvačku sezonu, a prikazanim hrvanjem vjerujemo da se i nametnuo izborniku Davoru Lukiću kod izbora hrvača, reprezentativaca za slijedeće reprezentativne nastupe. Vrlo iscrpljujuća borba kvalifikacija, ali i borba s izravnim konkurentom za mjesto u reprezentaciji očito je imala golem utjecaj na koncetraciju kod Lončarića, pa je borbu četvrtfinala nažalost vrlo lako, brzo i nesmotreno izgubio od prosječnog predstavnika iz Poljske, Guick Arkadiusza. Kako je Arkadiusz u borbi polufinala izgubio od predstavnika iz Mađarske, Modoš Petera, Lončariću je time bilo i onemogučeno da kroz repasaž dođe do medalje. Na kraju je u konkurenciji 13 hrvača Lončarić zauzeo odlično 7. mjesto u kategoriji. Na turniru uz Lončarića, ali u ulozi djeljitelja pravde sudjelovao je i Alen Belušić, međunarodni sudac iz Koprivnice.
Prošle godine Hrvatska imala je pet finalista, a ove tek dva, što je samo potvrda kaliko je ovogodišnje izdaje turnira bilo kvalitetnije u odnosu na prijašnju. Od hrvatskih hrvača zlato je osvojio Danijel Janečić u kategoriji do 66 kilograma, on je doslovce «pomeo» nimalo slabu konkurenciju, a zbog uvjerljivih pobjeda proglašen je i najboljim odnosno najatraktivnijim domaćim hrvačem. U kategoriji do 75 kilograma vidjeli smo spektakularnu borbu dvije domaće hrvačke zvjezde u polufinalu, gdje je Božo Starčević u tijesnoj i neizvjesnoj borbi uspio savladati Nevena Žugaja. Božo je nakon toga u finalu pobijedio izvrsnog Poljaka Arkadius Kulynycza, dok je u borbi za treće mjesto Neven Žugaj osvojio broncu savladavši Čeha Vargu Oldricha. Među ostalima, publiku su oduševili i Mađar Tamas Lorincz (srebrni sa OI u Londonu 2012.) koji je bio najbolji u kategoriji do 71. kilogram, dok je brončani sa OI u Londonu, Poljak Damian Janikowski bio dominantan u kategoriji do 85 kilograma. Ekipni pobjednik turnira bila je Mađarska, drugi su bili Poljaci dok se na treće mjesto uvrstila Srbija.

Slika IZVOR: Danko Šunić (Facebook)

Ivan Lončarić nastupit će na Grand Prix "Zagreb OPEN 2016"

Napisao/la Vedran Blažeković

Nova hrvačka sezona, i to na spektakularan način kreće ovoga vikenda, naime u subotu u Zagrebu, dvorani ŠSD "Pešćenica" održavt će se jaki međunarodni Gran Prix turnir u hrvanju GR načinom za seniore - "ZAGREB OPEN 2016"! U sklopu seniorske reprezentacije Hrvatske na turniru će u kategoriji do 59 kilogrma nastupiti i član HK Podravka Ivan Lončarić. Osim Ivana, na turniru sudjelovati će i Alen Belušić, kao sudac međunarodne kategorije.

Osim nastupa najboljih hrvatskih hrvača na turniru se očekuje i dolazak 10-tak reprezentacija iz inozemstva, od kojih izdvajamo prvu ekipu SAD-a, kao i reprezentacije nekolicine jakih europskih zemalja.

Eliminacijske borbe počinju u 09:00 sati ujutro, a svečano otvorenje i finalne borbe na rasporedu su poslijepodne od 18.30 sati.

Filip Picer na pripremama kadetske reprezentacije Hrvatske

Napisao/la Vedran Blažeković

Bazične pripreme kadetske reprezentacije Hrvatske održavaju se u Sisku od 02.01. do 09.01. Reprezentacija je smještena u pansionu „Pink“, a treninzi se odvijaju prema Planu i programu priprema u dvorani hrvačkog kluba „Sisak“, te u sportskim objektima grada Siska. Na istima sudjeluje i član hrvačkog kluba Podravka Filip Picer. Prema riječima Gorana Plavca, trenera kadetske reprezentacije Hrvatske, Filip sve obveze obavlja besprijekorno.

Stjepan Margić nastupio na Svjetskom prvenstvu za veterane

Napisao/la Vedran Blažeković

Proteklog tjedna (od 22. do 31.08.2014.) održalo se Svjetsko prvenstvo u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim načinom za veterane u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Na ovom natjecanju imali smo jednog predstavnika, Stjepana Margića u diviziji B (40 do 45 godina) u grčkom-rimskom načinu.

Opširnije