Ivan Lončarić sedmi na UWW GRAND PRIX «Zagreb OPEN 2016.»

U organizaciji Saveza hrvačkih sportova Grada Zagreba i hrvatskog hrvačkog saveza protekle subote u Zagrebu, dvorani SŠD “Peščenica” održan je treći po redu UWW (United World Wrestlng) hrvački GRAND PRIX turnir «Zagreb OPEN 2016» za seniore.

Službeni dio velikog hrvačkog spektakla započeo je već u petak kada je održano službeno vaganje. Već na vaganju na kojem se okupilo ukupno 87 hrvača iz 12 zemalja (Argentina, Austrija, Bugarska, Češka, Njemačka, Mađarska, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija, USA i Hrvatska) dalo se naslutiti kako će ovo treće izdanje turnira biti najjače do sada. Sedamnaest hrvača predstavljalo je Hrvatsku, a među njima bio je i hrvač Podravke Ivan Lončarić koji je nastupio u kategoriji do 59 kilograma (+2 kg tolerancije). Po završenom vaganju Lončariću ždrijeb baš i nije bio naklonjen. Prvo kolo odnosno eliminacijska borba donijela mu je Ivana Lizatovića, vrlo iskusnog i trenutno standardnog hrvatskog reprezentativca. Po okončanju prve runde koja je završila 0:0 i prikazanog Lončarićevog hrvanja već se dalo naslutiti kako je protekli, dugi period priprema i rada na podizanju makimalne snage urodio plodom. Imajući u vidu da Lončarić s reprezentacijom nije odradio siječanjske, specifične, tehničko-taktičke pripreme prikazano hrvanje zasigurno nakon takovih priprema uvelike otvara još veću mogučnost u napredak. Lončarić je u drugu rundu ušao nešto pasivnije, pa suci Lizatoviću dodjeljuju jedan tehnički bod, Lizatović u parteru ne uspjeva napraviti akciju, pa se borba nastavila u stojci. Borba se nastavlja pasivnim hrvanjem Lizatovića, Lončarić uspjeva okreniti u parteru i stiže do vodstva 2:1. U lovu na izjednačenje i na eventualno vodstvo, Lizatović pritišće i napada no na njegove napade Lončarić uspjeva kontrirati, baca zahvat iz stojke i kod rezultata 6:1 uspijeva tuširati. Iako su svi u dvorani bili uvjereni u Lizatovičevu pobjedu, Ivan Lončarić, bez pritiska je na najbolji mogući način otvorio novu hrvačku sezonu, a prikazanim hrvanjem vjerujemo da se i nametnuo izborniku Davoru Lukiću kod izbora hrvača, reprezentativaca za slijedeće reprezentativne nastupe. Vrlo iscrpljujuća borba kvalifikacija, ali i borba s izravnim konkurentom za mjesto u reprezentaciji očito je imala golem utjecaj na koncetraciju kod Lončarića, pa je borbu četvrtfinala nažalost vrlo lako, brzo i nesmotreno izgubio od prosječnog predstavnika iz Poljske, Guick Arkadiusza. Kako je Arkadiusz u borbi polufinala izgubio od predstavnika iz Mađarske, Modoš Petera, Lončariću je time bilo i onemogučeno da kroz repasaž dođe do medalje. Na kraju je u konkurenciji 13 hrvača Lončarić zauzeo odlično 7. mjesto u kategoriji. Na turniru uz Lončarića, ali u ulozi djeljitelja pravde sudjelovao je i Alen Belušić, međunarodni sudac iz Koprivnice.
Prošle godine Hrvatska imala je pet finalista, a ove tek dva, što je samo potvrda kaliko je ovogodišnje izdaje turnira bilo kvalitetnije u odnosu na prijašnju. Od hrvatskih hrvača zlato je osvojio Danijel Janečić u kategoriji do 66 kilograma, on je doslovce «pomeo» nimalo slabu konkurenciju, a zbog uvjerljivih pobjeda proglašen je i najboljim odnosno najatraktivnijim domaćim hrvačem. U kategoriji do 75 kilograma vidjeli smo spektakularnu borbu dvije domaće hrvačke zvjezde u polufinalu, gdje je Božo Starčević u tijesnoj i neizvjesnoj borbi uspio savladati Nevena Žugaja. Božo je nakon toga u finalu pobijedio izvrsnog Poljaka Arkadius Kulynycza, dok je u borbi za treće mjesto Neven Žugaj osvojio broncu savladavši Čeha Vargu Oldricha. Među ostalima, publiku su oduševili i Mađar Tamas Lorincz (srebrni sa OI u Londonu 2012.) koji je bio najbolji u kategoriji do 71. kilogram, dok je brončani sa OI u Londonu, Poljak Damian Janikowski bio dominantan u kategoriji do 85 kilograma. Ekipni pobjednik turnira bila je Mađarska, drugi su bili Poljaci dok se na treće mjesto uvrstila Srbija.

Slika IZVOR: Danko Šunić (Facebook)

Last modification: Sun 24 Jan 2016