POVIJEST KLUBA

                            logo plavi ok manji2 ok

Osnivanje «Teškoatletskog šakačkog saveza Hrvatske» 1924. godine, pod čijim su okriljem bili i hrvači, prvi je korak u dugoj tradiciji hrvanja u Koprivnici. Već 1931. godine osnovan je Hrvatski teškoatletski klub «Zrinski». Najveći uspjeh iz tog doba svakako je nastup Tome Šestaka na XI Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Do danas Tomo Šestak jedini je koprivničanac koji je sudjelovao na olimpijskim igrama.

 

Za vrijeme II svjetskog rata hrvanje prestaje u Koprivnici, no njegovim završetkom nastavlja se u hrvačkom klubu novog imena «Slaven». Pod vodstvom legendarnog trenera Rudija Šestaka kvalitetan rad rezultira i uspjesima. Prvak Hrvatske postaje Stjepan Smolak, a Rudi Šestal uz dvostruku krunu prvaka Hrvatske osvaja i prvenstvo Jugoslavije. Kao prvak Jugoslavije Rudi Šestak na međunarodnom turniru u Novom Sadu 1952. godine osvaja prvo mjesto i time se kvalificira za olimpijske igre u Helsinkiju iste godine.


Zbog (navodnog) nedostatka novca Helsinki nikad nije vidio. Za utjehu nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije na turneji po Austriji. Klub prestaje s radom 1953. do 1956.godine kad veliki zaljubljenik u hrvanje Rudi Šestak kao trener novoosnovanog «Društva za tjelesni odgoj Partizan» vodi hrvače do novih uspjeha na početničkim i seniorskim prvenstvima, te na kraju i ulaska u I jugoslavensku hrvačku ligu – zapad. 

 

Uspjesi su se nizali do 1965. godine kad «DTO Partizan» prestaje s radom.

 

Nakon sedmogodišnje stanke 1972. godine osnovan je Hrvački klub «Podravka», te već iduće godine nastupaju u II saveznoj ligi – zapad. Prvi službeni nastup u ligi bilježe 18.02.1973. protiv iskusnih hrvača Sljemena iz Sesveta izgubili su rezultatom 18:2. Povijesnu pobjedu za Podravku postigao je Viktor Lah u kategoriji do 82 kg svladavši suparnika iz Sljemena tušem.

 

Nakon četiri kola trenersku «palicu» od Rudija Šestaka preuzima njegov sin Zlatko.

 

Na 15. «Trofeju prvaka» održanom u Kragujevcu 1976. Ivan Ganžulić i Branko Premec osvajaju visoka druga mjesta u svojim kategorijama među najboljim pojedincima iz Jugoslavije, SSSR-a, Bugarske i Rumunjske.

 

Nakon 1978. kormilo trenera preuzimaju Anđelko Harabajza i Mladen Nemec a kasnije se vraća i Zlatko Šestak. Pod njihovim vodstvom stvara se nova mlada generacija hrvača. Nemoguće je nabrojiti sva imena jer sigurno bismo nekog zaboravili, a cijela ta generacija mladih hrvača bila je temelj jednog uspješnog razdoblja kluba. Mnogobrojna zlata, srebra i bronce s juniorskih, omladinskih i seniorskih prvenstava Hrvatske i Jugoslavije dokaz su njihove kvalitete. „Najbolji među jednakima“ sigurno je Damir Nemec koji je kao seniorski prvak uvršten u reprezentaciju Jugoslavije.

 

Da povijest kluba bude zanimljivija, a i kao dokaz da «krv nije voda», pobrinula se Dolores Šestak položivši u svibnju 1986. sa šesnaest godina ispit za hrvačkog suca. Prva je žena hrvački sudac na prostorima bivše Jugoslavije. U Solunu u Grčkoj 1990. sa dvadeset godina polaže za III međunarodnu kategoriju i time postaje najmlađi međunarodni sudac u svijetu.

 

Iako je tih godina osvojeno mnoštvo odličja u pojedinačnoj konkurenciji (pa čak i drugo mjesto u nacionalnom prvenstvu 1992. godine) ukida se seniorski sastav. Još samo nekoliko pojedinaca svojim kvalitetnim radom postiže zapažene rezultate na državnim prvenstvima.

 

Od 1995. polako slabe i rezultati. Treniranje se svodi samo na rad s najmlađima, ali nedostatak prostora za treninge i slaba financijska pomoć rezultiraju gašenjem kluba 1999. U tom ne baš uspješnom razdoblju ističemo Mladena Nemca koji je uložio mnogo truda da bi održao bar minimalnu aktivnost u klubu, a isto tako i u radu s najmlađima. Iz njegove «škole» izašlo je mnogo kvalitetnih hrvača.

 

Kvalifikacije za BT 2012. godine_prvo natjecanje u radu nove Uprave klubaVijesti u lokalnim novinskim člancima o povratku hrvanja u Koprivnicu obradovale su sve one koji vole sport, posebno hrvanje. U proljeće 2002. godine dvojica mladih entuzijasta Vedran Blažeković i Saša Šprem okupili su petnaestak dječaka i počeli s njima sustavno raditi. Uskoro u pomoć pristižu i bivši hrvači Miroslav Mihalec i Renato Begović. Sazivaju izbornu skupštinu kluba 27.12.2002. na koju se odazvalo bivše vodstvo kluba, te nekad uspješni članovi kluba. Za novog predsjednika kluba jednoglasno je izabran gospodin Darko Tetec.

 

 Novo vodstvo kluba odlučilo je rad u klubu bazirati na najmlađim uzrastima kao početnoj točci stvaranja jake omladinske, a kasnije i seniorske ekipe. Da vodstvo kluba misli ozbiljno i dugoročno govori i činjenica da klub šalje na stručni studij Više trenerske škole u Zagrebu trojicu svojih trenera.

 

Uz mnogo uloženog truda stvorena je kvalitetna ekipa dječaka koja je od ponovnog osnivanja kluba do danas osvojila više od 500 medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a više od 100 ih je osvojeno na službenim Prvenstvima Hrvatske. Od rezultata treba svakako izdvojiti i ekipno prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske za mlađe dječake slobodnim načinom u 2010.

 

Njihovi su uspjesi prepoznati i u lokalnim okvirima na nivou grada Koprivnice i županije. Nakon 75 godina rada i ljubavi prema hrvačkom sportu generacija hrvača, trenera i dužnosnika, 2006. godine napokon dolazi i prvo službeno priznanje. Hrvački športski klub Podravka uvršten je u pet najboljih muških klubova grada Koprivnice i od tada se taj uspjeh ponavlja iz godine u godinu sve do danas. Veliko priznanje kvalitetnom radu su i stalni izbori hrvača HŠK Podravka za najperspektivnije i najuspješnije sportaše grada i županije. Ivan Lončarić 2003. i 2004. godine ulazi u 5 najperspektivnijih sportaša grada, a 2005. je Petar Krešimir Jurenec osvaja istu titulu. Sandro Frankol ponavlja uspjeh čak tri godine zaredom, te je najperspektivniji sportaš grada Koprivnice za 2006., 2007. i 2008., te uz to za 2006. ulazi u 5 najperspektivnijih sportaša Koprivničko-križevačke županije, dok za 2007. i 2008. ide korak više i proglašen je i najperspektivnijim sportašom županije. Proglašenja za 2009. rezultirala su dvostrukom «krunom». Luka Mihalec proglašen je najperspektivnijim sportašom, a Sandro Frankol najuspješnijim muškim sportašom grada Koprivnice. Isti uspjeh obojica su ponovili na županijskom izboru najboljih sportaša, što je svakako veliki uspjeh njih samih i cijelog kluba.

 

Godina 2010. će se sigurno pamtiti kao jedna od najuspješnijih u dugoj tradiciji dobrih rezultata Hrvačkog športskog kluba «Podravka». Osvojen naslov svjetskog veteranskog prvaka Stjepana Margića, treće mjesto na Prvenstvu Mediterana Ivana Lončarića, te peto mjesto Sandra Frankola na juniorskom Europskom prvenstvu sigurno su među najznačajnijim rezultatima ove godine ne samo za Klub, nego i grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju. Treba naglasiti da je Ivan Lončarić stalni član seniorske, Sandro Frankol juniorske reprezentacije, a njima se pridružio i Luka Mihalec koji je ove godine postao član kadetske reprezentacije Hrvatske.

 

Već osam godina Hrvački športski klub Podravka organizira Međunarodni turnir Grada Koprivnice u hrvanju grčko-rimskim načinom za dječake «Zlatni pijetao 2011.» Turnir se organizira od 2004. godine i sigurno je jedna od najznačajnijih i najvećih sportskih manifestacija u gradu Koprivnici, a i šire.

 

Zahvaljujući pomoći grada Koprivnice i sponzorima koji su prepoznali kvalitetan rad u klubu, turnir je svake godine sve bolji i slovi kao jedan od najjačih turnira za dječake u Europi. Dosada je na njemu sudjelovalo više od 80 klubova iz 14 europskih zemalja (Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Italije, Austrije, Nizozemske, Belgije, Njemačke, Česke, Slovačke, Poljske i Hrvatske).

 

Postavljeni su kvalitetni temelji za rad s mladim naraštajima, te slobodno možemo reći da je sve to samo početak i da će u godinama koje dolaze biti još mnogo dobrih rezultata.

Dio naše povijesti možete pogledati u galeriji:

            POVIJEST GALERIJA